Wednesday, February 16, 2011

J o m m a s a k : REDANG AYAM MAK MERTUA

Saye jarang memasak dirumah but since arwah mak xde, saye lak yg ambil alih hal dapur.
Nak kate terroor sgt memasak xde la..hehe.. biasa2 jer..asal bole masuk perut..hahahaha...
Last mggu free..encek suamy pun de..so i decide nk masak redang ayam version mak mertua saye..
siap call tnya bahan2 yer..simple n senang la..
pe lagi jom cuba...


BAHAN-BAHAN

SEGEMGAM CILI KERING+CILI PADI (Bergantung kepada individu)
SEDIKIT SANTAN
BAWANG BESAR (dikisar)
KETUMBAR+JINTAN MANIS+JINTAN PUTIH(digoreng dan ditumbuk lumat)
1 INCI KUNYIT HIDUP(dikisar)
1 INCI HALIA(dikisar)
5 SERAI ( 2 dikisar+3 dititik)
2 HELAI DAUN KUNYIT (dihiris atau diikat)
GULA MERAH (Bergantung pada individu)
KERISIK (Bergantung pada individu)

CARA MENYEDIAAN




  1. GORENGKAN KETUMBAR BERSAMA JINTAN MANIS DAN PUTIH SEHINGGA NAIK BAU
  2. KISARKAN BAHAN KERING SEPERTI CILI KERING+CILI PADI
  3. KISARKAN BAWANG BESAR+BAWANG PUTIH+KUNYIT HIDUP+HALIA+LENGKUAS DAN 2 BATANG SERAI
  4. PANAS KUALI DAN CAMPURKAN SEMUA BAHAN KISAR2 KE DALAM KUALI BERSAMA-SAMA AYAM
  5. BIARKAN SEMENTARA SEHINGGA AYAM MENGELUARKAN AIR
  6. TITIKKAN SERAI
  7. MASUKKAN SEDIKIT SANTAN DAN GULA MERAH
  8. SEDIKIT PERASA
  9.  MASUKKAN KERIKSIK MENGIKUT CITARASA ANDA
  10. AKHIR SEKALI MASUKKAN DAUN SERAI SEBAGAI HIASAN 

    
    bahan-bahan
    
    cili kering + cili padi (dikisar)
    
    
    ketumbar+jintan manis+jintan putih
    
    Gula merah * mengikut citarasa anda
    
    masukkan semua bahan dan masak sehingga ayam empuk
    
    akhirnya hidangkan bersama nasi panas..* gambar agak blur sebab da lapo benor..hehehee